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Section 300-11(a), 1993 National Electrical Code 
 
Question 1: “Is it permissible to support EMT or rigid metal conduit on a single support 
wire secured only to the underside of the floor deck with no lateral support at the 
bottom?” 
 
Answer 1: The 1993 National Electrical Code, Section 300-11(a), Secured in Place, 
states:  “Raceways, cables assemblies, boxes, cabinets, and fittings shall be securely 
fastened in place.  Support wires that do not provide secure support shall not be 
permitted as the sole support.”  The support wires would have to be secured to the 
underside of the floor deck and the ceiling grid to prevent movement of the raceways 
and junction boxes, which could result in loss of grounding continuity and damage to the 
wiring raceway at the couplings and connectors at the junction boxes. 
 
Question 2: “Is it permissible to support junction boxes, above a suspended ceiling, 
that are attached to a support wire which is secured solely at the underside of the floor 
deck?” 
 
Answer 2:   No.  See answer #1. 
 
Question 3: “Are the junction boxes shown in Diagram “B” rigidly and securely 
fastened as required by Section 370-23 – Supports?” 
 
Answer 3: Diagram “B” indicates that the box is supported by a support wire.  This 
installation would be in violation of Section 300-11(a). 
 
Question 4: “Do support wires shown in Diagram “B” provide rigid support as required 
by Section 370-23(b) – Structural mounting?” 
 
Answer 4: No.  The code language in the last sentence of Section 370-23(b) is 
redundant of Section 300-11(a). 
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