
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION  NO:  I-04-09 
 
July 6, 2010 
 
The following is offered in response to your email requesting a formal interpretation.  
This issue would apply to Article 680, of the 2005 National Electrical Code portion of the 
2005 State Building Code. 
 
Question #1: 
“Is it the intent of the 2005 State Building Code that Article 680.23 or 680.33 of the 2005 
National Electrical Code (NEC) apply to underwater light fixtures that are installed at the 
factory in a self-contained, packaged spa or hot tub?” 
Answer #1: 
No.  Article 680.23 Underwater Lighting Fixtures and Article 680.33 Lighting Fixtures 
regulate light fixtures that are field installed below the normal water level of the pool.  
However, these articles also act as a guide for manufacturers of the installation of light 
fixtures of self-contained, packaged spa or hot tubs. 
 
Question#2: 
“Can NM cable (Romex) be used in the interior of a one-family dwelling to feed a spa or 
hot tub located outside of the structure when that spa or hot tub contains a factory 
installed underwater light fixture?” 
Answer #2: 
No.  Branch circuit wiring to a spa or hot tub that contain an underwater light fixture that 
is either factory installed or field installed shall comply with Section 680.42 Outdoor 
Installations.  This code section states in part:  “A spa or hot tub installed outdoors shall 
comply with the provisions of Parts I and II of this article”.  Section 680.23(F)(1) Wiring 
Methods requires the use of a raceway or MC cable, therefore, the use of NM cable 
(Romex) is not permitted.  Section 680.23(F)(2) Equipment Grounding states in part:  
“Through-wall lighting assemblies shall be connected to an insulated copper equipment 
grounding conductor installed with the circuit conductors.  The equipment grounding 
conductor shall be installed without joint or splice”.  Using a raceway or the use of MC 
cable is the only way to accomplish having an insulated equipment grounding conductor.  
Section 680.3 Other Articles states in part:  “Except as modified by this article, wiring 
and equipment in or adjacent to pools and fountains shall comply with other applicable 
provisions of the Code”.  Section 110.3(B) Installation and Use is another applicable 
section which needs to be complied with.  Installation instructions are part of the listing of 
a piece of equipment.  If the installation instructions are more stringent than the Code, 
then they must be followed.  Remember the Code is the minimum standard. 
 
Question#3: 
“Can NM cable (Romex) be used in the interior of a one-family dwelling to feed a spa or 
hot tub located outside of the structure when that spa or hot tub contains a factory 
installed underwater LED type light fixture?” 
Answer #3: 
No.  The requirements noted in Section 680.23(F)(1) would apply in this application.   
 
Question#4: 
“Are fiber optic lights that are installed in a packaged spa or hot tub considered to be 
“underwater lights” and thereby required to comply with 680.42(C) Dry-Niche Fixtures?” 
Answer #4: 
No.  Fiber optic lights are not considered light fixtures because they do not make 
electrical contact with the spa or hot tub’s water. 



 


